Balık işareti Türkiye'nin bir çok yerinde görülebilen işaretlerden bir tanesidir. Özellikle su kenarlarında, dere, ırmak, göl, nehir gibi yerlerde mevcut olan bir işaret ama hiç su olmayan bir yerde de olabilir. Balık olan yerde az önceki saydıklarımız yoksa çeşme, su kaynağı, sarnıç, göze, kuyu olabilir. Balık ona da işaret ediyor olabilir.
Balık işareti birebir balığa benzeyecek yani doğal bir şekilde balığın şekli verilmiş gibi olmayacak. İşareti yapan kişi murç, çekiç ile bunu yapmış olacak. 10 kişiyi işaretin karşısına geçirip soracaksınız hepsi de balık diyecek. 9 tanesi Balık 1 tanesi başka bir şey dediği zaman şüpheleneceksiniz balıktan. Benzetme, defineciler tarafından sıkça karşılaştığımız bir sıkıntı. Benziyor diye bir şey yok bu bire bir balık olacak.
Bir taşın üzerinde balık düşünün yanında dere, ırmak, nehir yok. 150, 250m2 etrafını arayın. Bir su kaynağı, çeşme, su gözesi, kuyu ve sarnıç olabilir. Etrafında bir çeşme, su kaynağı veya göze var bunu değerlendirin.
Çeşmenin;
Eğer balığın etrafında su kaynağı, çeşme, göze bulamazsanız işaretin olduğu yeri önünüze alın etrafınıza bir bakın. Çoğunlukla hafif bir düzlüktedir bu işaret. İnsan eliyle yontulmuş dikili bir taş olacak. Bu taş farklı yüksekliklerde olabilir 30, 50, 70, 100, 150cm gibi ama birebir insan eliyle dikilmiş olacak ya da arazide mevcut olan bütün taş, kayalardan farklı renkte veya şekilde bir taş olacak. Arazide bütün taşlar doğal ama bir tane taş var silindir şeklinde, üçgen şeklinde, kare şeklinde veya bir tarafı doğal diğer tarafı yontulmuş gibi. Böyle bir taşı bulduğunuz zaman lütfen elinizdeki dedektör ile taşı ve etrafını kontrol edin.
Balık bir dere, ırmak kenarında ise küçük bir şelale (3-4 metre) arayacaksınız. Şelale doğal da olabilir, insan eli ile yapılmış da olabilir. Şelalede suyun arkasında kalan duvar kısmını kontrol edin. Duvarda bir balık tane daha balık olabilir yada duvara çakılmış bir taş olabilir.
Şelalenin suyunun vurduğu yerde bir leğen, kazan gibi bir oyuk olacak. Bu oyuğun içi kum, çakıl dolmuş olabilir. Oyuğun içerisinde bir parmak, çöp girecek kadar bir delik olacak. Bunu bulursanız bunun altında bir para olabilir. Oyuğun altından bir kuyu girişi olabilir.
Balık birebir olacak, büyüklüğü değişebilir normal bir balık 20, 25cm ebatın da 40, 50, 60cm kadar olabilir. Bazı yerlerde çok daha büyükleri olduğu söylendi. Bu güne kadar bana atılan fotoğrafların içerisinde 2 metre uzunluğunda bir balık gördüm Fatsa'da olması gerekiyordu. Bir şelaledeydi ve balık yukarı doğru uzanıyordu su üzerinden akıyordu. Yukarısında bir değirmen olması gerektiğini söylemiştik, değirmeni buldular. Etrafında daha önce açılmış kasalar da vardı.
Bu tür işlemleri ruhsatlı kazı olarak yapın. 70, 80, 100 yıllık dönem içerisinde saklandığı için bu işaretlerin paraları geçer akçedir. Devlet parasını size ödeyecektir. O yüzden ısrarla ruhsatlı kazı yapın diyorum çünkü biz defineciyiz. Biz en fazla 100 yıllık dönem içindeki kullanılan parayı arıyoruz.