Dedektör kullanırken dikkat edilmesi gerekenler listesi oldukça uzun ve kullanım alanı, dedektör sistemi, araştırılacak metal eşya, çevresel faktörler gibi yan etkenlere göre de değişkenlik gösterebiliyor. Genel anlamda dedektör kullanıcılarının dikkat etmesi gereken etkenleri size listelemeye çalışacağız. Paylaşacağımız dedektör kullanırken dikkat edilmesi gerekenler listesi genel olarak müşterilerimizin içine yaptığı yanlışlar olarak düşünülebilir. Türkiye geneli her il de bulunan dedektör kullanıcıları ile sürekli olarak görüşmeler yaptığımızdan bu konuda yeterli bilgi, birikim, tecrübemiz mevcut.
Dedektör Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dedektörü kullanmaya başlamadan önce etrafınızda yüksek gerilim kuleleri var mı bunu kontrol etmelisiniz. Eğer metal ayaklı büyük kulelerin çok yakınındaysanız orada çalışmanızı etkileyecektir ve dedektör de ayar tutmama, sürekli sinyaller alma gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz.
Dedektör kullanırken yanınızda aynı dedektör den varsa cihazlar birbirini algılayabilir ve dedektörler sürekli sinyal vermeye başlayabilir. Kullandığınız dedektör de frekans kaydırma özelliği varsa bu sorunu aşabilirsiniz. Frekans kaydırma özelliği yoksa diğer dedektör ile aranıza 20 metre mesafe koymanızı öneririz.
Dedektör ile araştırma yapacağınız alanda gözle görünür olarak yüzeysel atık metaller varsa bunları temizlemeniz daha sağlıklı bir araştırma yapmanızı sağlayacaktır. Atık metal olan bölgelerde yüzeydeki metalin altında kalan küçük metali dedektör algılamayacak ve orayı atlayacaksınız.
Kullandığınız dedektörün paket içeriğinde gelen veya sonradan aldığınız farklı bir arama başlığı var ise dedektörü kullanırken yakınınızda olmaması gerekiyor. Diğer arama başlığı ile aranızda 7 metre mesafe koymanızı öneririz.
Dedektör kurulumunu doğru yapmalısınız. Arama başlığından gelen kablonun şafta dolanarak yukarıya doğru çıkartılması gerekmektedir aksi taktirde kablonun sürekli olarak sallanmasından dolayı parazit sinyaller alabilirsiniz. Arama başlığını doğru yöne bakacak şekilde takmalısınız.
Dedektör kullanırken üzerinizde bulunan metallere dikkat etmelisiniz. Dedektör kullanıcısının üzerinde bulunan ve dedektör tarafından algılanabilecek metallere örnek vermek gerekirse.
Giyilen ayakkabı / bot üzerinde bağcık bağlama yerleri metal olabiliyor. Arama başlığına yakın olduğundan dolayı dedektör tarafından algılanabiliyor. Çelik burunlu ayakkabı / bot modelleri olduğundan bunlara da dikkat etmeniz gerekmektedir.
Bazı kullanıcılarda rastladığımız ayak , diz kapağı gibi bölgelerde geçirdikleri ameliyatttan dolayı vücutlarında platin metali mevcut. Arama başlığına yakın olan veya arama başlığını kaldır, indir yaparken göreceği bir yerde vücudunuzda platin varsa dedektör algılayacaktır buna dikkat etmelisiniz.
Çok cepli pantalon (kargo pantalon) giyiniyorsanız bütün ceplerinizde metal var mı kontrol etmelisiniz ve ceplerdeki aç/kapa kısımları metal ise dedektöre yakın olmaması gerekiyor aksi taktirde dedektör algılayacaktır.
Dedektör ile araştırma yapacağınız bölgeyi kontrol etmelisiniz. Metal dedektörü kullanıyoruz ve metal arıyoruz eğer siz günümüzde kullanılan ve içerisinde metal eşyalar olan bir eve girerseniz dedektör size sürekli olarak sinyal verecektir. Duvarda, zeminde, tavanda bütün ev yapısında çelik var. Etrafta metal eşyalar var malesef orada araştırma yapamazsınız.
Dedektör sistemine göre değişmekle birlikte dedektörün arama hızı ve arama yüksekliği değişkenlik göstermektedir. Statik ve Dinamik olarak ikiye ayrılmaktadır. Statik dedektör modelleri yavaş sallanarak ve arama başlığı yerden 10cm yüksekte tutularak araştırma yapılması önerilir. Dinamik arama dedektör modelleri hızlı sallanarak arama yapılması önerilir. Dinamik arama dedektör modellerinde arama başlığı 10cm den daha yakında tutulabilir.