Nokta Makro İmpact Dedektör Genel Özellikleri
Impact Dedektör, 3 ayrı çalışma frekansı, 12 farklı arama modu, internetten yazılım güncellenebilme özelliği ve güçlü tasarımı ile birçok farklı dedektörü tek bir cihazda bir araya getirerek size yepyeni ama bir o kadar da kolay bir dedektör tecrübesi yaşatacak. Tek para, kalıntı ve toplu hazine gibi farklı hedeflere, ıslak plaj kumu ve parklar gibi her türlü zemine göre tasarlanmış modları sayesinde dilerseniz hiç ayar yapmadan IMPACT'i açıp aramaya başlayabileceksiniz. Dedektör kullanıcılarının bütün istediği özellikleri bir araya getiren IMPACT ayrıca derinliği ve geliştirilmiş ayrım yeteneği ile de bundan sonra yapacağınız aramalarınızda adı gibi büyük bir ''etki'' yaratacak.
Hassasiyet - GAIN
Dedektörün derinliğine etken bir ayardır. Dedektörün çevreden aldığı gürültü/etkileşim ve arama yapılan zeminden kaynaklalan gürültüyü gidermek için kullanılır. Hassasiyet ayarı 01-99 arasında ayarlanabilmektedir.
Not: Çevreden alınan gürültü/etkileşimi gidermek için gain ayarından önce frekans kaydırma ayarını kullanabilirsiniz.
Arama Modları
Farklı zemin koşulları ve hedef türlerine göre 12 farklı arama modu (2 Statik, 2 Genel Arama, 8 Ayrım) bulunmaktadır.
STA (Statik Mod): Non-Motion hareketsiz bir moddur. Arama başlığını hedefin üzerinde sallamadan sabit tuttuğunuzda cihaz hedefe ses vermeye devam eder. Hedef kimlik numaraları 00-99 arasındadır. 00-40 arası değersiz metaller, 41-99 arası değerli metallerdir.
STA D (Statik Delta): Prensipte statik mod ile aynı olup farkı, sınır derinlikteki değerli ve değersiz hedeflere aynı tonda ses vermesi, yaklaşıldıkça ise değersiz metallere kalın tonda ses vererek ayrım yapabilmesidir. Bir diğer farkı da ayrım ayarının bu modda aktif olmayışıdır.
GEN (Genel Arama): Ayrım modlarından farklı olarak bu modda eşik sesi özelliği mevcuttur. Eşik sesi arka planda sürekli olarak devam eden bir sestir. Her hassasiyet seviyesine uygun eşik ve isat ayarı fabrika tarafından bir çok arazide en iyi performansta çalışacak şekilde ayarlanmıştır. Dilerseniz kendiniz değiştirebilirsiniz.
GEN D (Genel Arama Delta): Prensipte genel arama modu ile aynı olup farkı, sınır derinlikteki değerli ve değersiz hedeflere aynı tonda ses vermesi, yaklaşıldıkça ise değersiz metallere kalın tonda ses vererek ayrım yapabilmesidir.
DI 2 (2 Sesli Ayrım): Kalıntı ve tek para aramaları için kullanılması tavsiye edilir. Hedef kimlik numarası 15'e kadar olan demir türü metallere kalın tonda ses verir. 16-99 arasındaki metal hedeflere altın ve değerli türü metallere ise şiddetine hedefe yaklaştıkça tizleşerek artan ince tonda ses verir.
DI 3 (3 Sesli Ayrım): Tespit edilen metal hedef kimlik numarası 15'e kadar olan demir türü metallere kalın takırtılı bir ses, 16-66 olan altın ve değerli metallere orta tonda bir ses, 67-99 olan gümüş, pirinç, bakır gibi değerli metallere ise ince tonda ses verir.
DI 4 (4 Sesli Ayrım): Düşük mineralli arazi şartlarında tek para aramacılığı için önerilen 4 sesli arama modu. Yüksek kazançlı olmasından dolayı diğer modlara göre daha gürültülü çalışabilir. Hedef kimlik numarası 15'e kadar olan demir türü metallere kalın tonda ses, hedef kimlik numarası 16-30 olan metallere orta-ince tonda ses, hedef kimlik numarası 31-66 olan metallere ince tonda ses, hedef kimlik numarası 67-99 olan metallere ince tonda ses verir.
DI 99 (99 Sesli Ayrım): Farklı mineralizasyon yapılarında tek para aramacılığı için tavsiye edilen çok sesli arama modu. Hedef kimlik numarası 15'e kadar olan metallere demir sesi verir. Hedef kimlik numarası 15'in üzerinde olan her hedef kimlik numarasına ayrı ses verir. Hedefin iletkenliği arttıkça ses incelir, düştükçe kalınlaşır.
COG (İletken Zemin): Islak kumlu plaj, alkali topraklı zeminler vb. iletken zeminler için tasarlanmış arama modu. Demir ve bu gruptaki benzer hedefler kapalıdır.
Deep: Kalıntı aramacılığında kullanılması tavsiye edilir. En derin arama modudur. Bu modda arama yaparken arama başlığı daha yavaş sallanır. Deep modun ayrım yeteneği diğer ayrımlı arama modlarına göre biraz daha zayıftır. Atık metallerin yoğun olduğu sahalarda performansı temiz sahalara göre farklılık gösterebilir. Hedef kimlik numarası 40'a kadar olan demir türü metallere kalın tonda ses verir. 41-99 arasındaki altın ve değerli türü metal hedeflere ince tonda ses verir.
VLX 1: Gürültü seviyesinin düşük olmasını tercih eden kullanıcılar için tasarlanmış 3 sesten oluşan arama modu. Sınır derinlikteki metallere etkilere bağlı olarak diğer arama modlarına göre daha zayıf ses verir. Disc ayarı diğer modlara göre daha fazla derinlik kaybettirir.
VLX 2: VLX 1 moduna göre derinliği arttırılmıştır. 4 sesli, değişken ve her türlü toprak yapısında kalıntı ve tek para aramaları için ideal olmasıdır.
Derinlik Göstergesi
Cihaz metal tespiti sırasında sinyal gücüne bağlı olarak tespit edilen hedef hakkında tahmini derinlik bilgisi verir. Tahmini derinlik bilgisi hedefin 1 TL olduğu varsayılarak ayarlanmıştır. Gerçek derinlik hedefin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterecektir.
Pinpoint
Arama yaparken dedektör hızlı kullanıldığından dolayı tespit edilen metalin yeri tam anlaşılamayabilir. Tespit edilen metalin tam noktasını belirlemek için pinpoint (noktalama) kullanılır. Tetik geriye doğru çekili tutulduğunda dedektörü normal arama hızından daha yavaş şekilde metal hedef sinyali alınan yere yaklaştırmalısınız. Dedektör metal hedefi ilk tespit etmeye başladığında ses seviyesi düşük olarak gelecektir. Metal hedefin tam üzerine geldiğinizde ses seviyesi yükselecektir.
Nokta Makro İmpact Dedektör Kullanım
Arama yapacağınız bölgede metal eşyalardan uzak durmalısınız. Bölgede arama başladığınızda öncelikle arama modunu seçmeli ve ardından hassasiyet seviyesini stabil olan seviyeye göre ayarlamalısınız.
Nokta Makro İmpact Dedektör Derinlik
Metal dedektörlerinde derinliği etkileyen faktörler metalin büyüklüğü, türü, toprak altında kalma süresi, toprak yapısıdır. Metal büyüdükçe derinden, küçüldükçe yüzeyden tespit yapabilirsiniz. Nokta Makro İmpact yüzeysel küçük metal aramacılığı için kullanılmaktadır. Yüzük, küpe, kolye, tek para vb. metalleri 20-30cm arasında tespit edebilirsiniz. Büyük metallerde tespit derinliği biraz daha artacaktır.
Nokta Makro İmpact Dedektör Aksesuarları
- Arama Başlığı
- Kulaklık
- Data Kablosu
Nokta Makro İmpact Dedektör Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Dedektörü kullanmaya başlamadan önce doğru bir kurulum yapmalısınız. Arama başlığından gelen kabloyu ana üniteye çıkartırken arada bulunan sapa dolayarak çıkartmalısınız. Kablonun sapa sarılması parazit sinyallerin önüne geçmenizi sağlayacaktır.
- Dedektörün ana ünitesi ve başlık arasındaki yüksekliğini ergonomik olarak sizi rahatsız etmeyecek, en uzun süre dedektör kullanmanızı sağlayacak seviyeye göre ayarlamalısınız.
- Dedektör kullanıcısının üzerinde metal eşya olmamalı. Ayakkabılarda bulunan metal kısımlar arama başlığına yakın olduğundan dolayı dedektör sürekli olarak metal tespiti yapacaktır.
- Dedektör ile arama yapacağınız bölgede etrafınızda metal eşyalar olmamalıdır. Dedektör ile etrafınızda bulunan metallere yaklaştığınızda tespit sinyalleri alacaksınız bu sizin doğru bir arama yapmanızı engelleyecektir.
- Arama şekli ve hızı doğru olmaldır aksi taktirde metalin konumunu bulamaz veya hiç bir şey tespit edemeyebilirsiniz. Kullanım klavuzunda yazan ilgili bölümleri okumanızı tavsiye ederiz.
- Çevrede dedektörü etkileyebilecek etkenlerin farklı etkenlere dikkat etmelisiniz. İki aynı dedektörü kullanıyorsanız aranızda mesafe olmalıdır aksi taktirde dedektörler sürekli olarak ötebilir.